Vad är Pata Negra?

Pata Negra, som betyder "svart fot" på spanska, är en lufttorkad skinka av dess högsta kvalitet.

Den tillverkas av kött från svarta grisar som är uppfödda på ekollon i de spanska dehesas, ekskogar som finns längs gränsen mellan Spanien och Portugal.

Grisarna som används skall vara av den iberiska rasen som har svarta klövar.

Skinkan är också känd under namnet Jamon Ibérico de Bellotta och är typisk för det spanska köket.

Pata Negra har en unik smak och textur som är svår att beskriva. Den är rik och komplex, med inslag av nötter, grädde och frukt. Skinkan är perfekt att servera som delikatess eller som en del av en tapasbricka.

Beställ Pata Negra här

Så Väljer Du Rätt Skinka

För att vara säker på att du får det allra bästa finns standardiserade märkningar att tillgå.

En svart etikett märkt med “Jamon Iberico Puro de Bellota” innebär en skinka på 100% renrasig ibericogris och att grisen ätit ekollon. Skinkan kallas även Pata Negra och har fått sitt smeknamn från grisens svarta klövar och ben.

Röd etikett betyder att det är en skinka som inte är renrasig iberico utan ofta till 75%, men den ska ha ätit ekollon. Man blandar in gris av rasen Duroc vilket gör att skinkan i många fall har mer insprängt fett och blir saftigare än den renrasiga.

Grön etikett betyder att det är en “Jamon Iberico Cebo de Campo”. Detta är en skinka från Ibericogris men oftast inte från en renrasig sådan och den har inte ätit ekollon, men däremot levt fritt ute på la dehesa.

Vit etikett betyder kort och gott “Jamon Iberico” eller “Jamon Iberico de Cebo”, en gris som inte varit i närheten av vare sig ekollon, renrasighet eller fått leva fritt ute. Denna bör undvikas helt.

Endast den gris som är till 100% iberico-ras och som ätit ekollon (bellota) får enligt nyantagen spansk lagstiftning kallas för Pata Negra.

Världens Mest Eftertraktade Skinka